Reklama
https://www.targikielce.pl/enex

Jak zamienić kawowe fusy w energię?

Naukowcy z Politechniki Warszawskiej, którzy fusy z kawy zamieniają w zieloną energię, piszą, że „EcoBean to projekt napędzany kawą. Dosłownie”.

Jak zamienić kawowe fusy w energię? [źródło: ecobean.pl]
Jak zamienić kawowe fusy w energię? [źródło: ecobean.pl]

Naukowcy Politechniki Warszawskiej i autorzy projektu EcoBean wpadli na pomysł, w jaki sposób zagospodarować odpady pozostałe po wypiciu kawy, które w innym wypadku trafiłyby na wysypisko śmieci. Produkują z nich brykiet, zamieniając tym samym w czystą, zieloną energię.

Reklama
oknonet.pl

Zgodnie z informacjami od autorów projektu już z 25 filiżanek kawy może powstać 1 kawowy brykiet. To sporo patrząc na to, że 100 kawiarni sieciowych produkuje rocznie 180 ton odpadów kawowych, z których można wytworzyć aż 500 000 brykietów kawowych.

Spójrzmy na średniej wielkości biuro, zatrudniające powiedzmy 20 osób, w którym każdy wypija pół kilograma kawy w miesiącu, wówczas łącznie otrzymamy 10 kilogramów zaparzanej kawy miesięcznie. A teraz przełóżmy to na duży obrazek. W Polsce w biurach pracuje mniej więcej 1 000 000 osób. Jeżeli założymy nawet, że tylko połowa z nich wypija wspomniane pół kilograma kawy, to otrzymamy około 250 ton kawy miesięcznie, czyli ponad 3000 ton rocznie! To ogromna ilość odpadów, które można i warto przetworzyć — mówił Kacper Kossowski, założyciel EcoBean.

Zespół EcoBean to kadra z Politechniki Warszawskiej, która opracowała technologię produkcji brykietów kawowych. O swojej misji piszą tak:

„Naszym celem jest zbieranie tysięcy ton odpadów kawowych i przetwarzanie ich na zieloną energię.”

Do chwili obecnej znane jest wykorzystanie fusów z kawy jako nawóz dla roślin, do produkcji kosmetyków, a nawet do produkcji naczyń – kubków i filiżanek do kawy.

Brykiet kawowy jest odnawialnym źródłem energii wytwarzanej lokalnie z odpadów kawowych. Przeznaczone do kominków i grilli wytwarzają więcej energii. Zgodnie z zapewnieniami autorów palą się dłużej niż brykiety drzewne. Poza tym odzysk odpadów kawowych pozwala na redukcję gazów cieplarnianych i daje kawie drugie życie.

Pozyskanie surowców do produkcji brykietu wymaga współpracy z wieloma podmiotami, w tym palarniami kawy, stacjami benzynowymi, dworcami kolejowymi, hotelami, lotniskami.

Pozyskane odpady kawowe przewożone są na Politechnikę Warszawską, gdzie powstaje brykiet.

Sam proces przygotowania, czyli brykietowania, jest zbliżony do tego, który stosuje się w przypadku brykietów konwencjonalnych i polega na sprasowaniu odpadów zmieszanych w odpowiednich proporcjach – tłumaczył Kacper Kossowski.

Ponowne wykorzystanie odpadów kawowych to mniej śmieci, jakie trafiają na wysypisko. Odpady kawowe emitują ogromne ilości metanu i dwutlenku węgla, ale są bazą do powstania zielonej energii. Autorzy projektu podkreślają wysoką wydajność brykietów kawowych, które pod tym względem oceniają lepiej niż konwencjonalny brykiet.

Odpad kawowy może być doskonałym biopaliwem i do tego jeszcze wysoce energetycznym. Nasze brykiety kawowe dają więcej ciepła i wyższą temperaturę niż brykiety drzewne. Standardowo dziś jest to 15–17 tys. kJ/kg, nasze mogą dojść nawet do 19–21 tys. Można to paliwo doskonale wykorzystać do ogrzewania, chociażby fabryk, obiektów przemysłowych, po prostu wytwarzania ciepła, które może być zastosowane w przemyśle – podkreśla w rozmowie z Newseria Innowacje Marcin Koziorowski, prezes EcoBean.

źródło: ecobean.pl

Bądź pierwszy, który skomentuje ten wpis!

Dodaj komentarz